Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΟ ΨΑΡΙ

Η κατανάλωση ψαριών είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και για την οπτική οξύτητα των παιδιών και των εφήβων, καθώς και για τη διατήρηση της καλής υγείας στη μετέπειτα ζωή.

Τα ψάρια και τα θαλασσινά αποτελούν βασική πηγή πρωτεΐνών υψηλής βιολογικής αξίας. Είναι πλούσια σε βιταμίνη D, ψευδάργυρο και σελήνιο, καλή πηγή σιδήρου κι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπάρα. Τα ψάρια ειδικά τα τα λιπαρά είναι πλούσια σε πολυακόρεστα Ω- 3 λιπαρά, που είναι ευεργετικά για την Υγεία.

Φροντίστε τα παιδιά σας να τρώνε τουλάχιστον 2-3 μερίδες από ποικιλία ψαριών και θαλασσινών την εβδομάδα. Τουλάχιστον 1 μερίδα την εβδομάδα να είναι λιπαρό ψάρι π.χ. σαρδέλα, γαύρος, σαφρίδι, κολιός, ζαργάνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω-3 λιπαρά οξέα. Καλό είναι τα ψάρια να μην είναι τηγανητά και ν΄ αποφεύγετε τα επεξεργασμένα διότι έχουν πολύ αλάτι. Μπορείτε να μαγειρέψετε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές: ψαρόσουπα, σαρδέλες πλακί, σουπιές  με σπανάκι.

Πάντα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή μη σας ξεφύγει το παραμικρό κόκαλο, ειδικά σε μικρά παιδιά, ενώ για τα θαλασσινά πρέπει να συνενοηθείτε και για τυχόν αλλεργίες με τον παιδίατρο σας. Γενικά, αν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα, προτιμάτε τα φρέσκα ψάρια ή θαλασσινά μαγειρεμένα στην κατσαρόλα ή στο φούρνο.

Πηγή: Εθνικός Διατροφικός Οδηγός για Βρέφη, Παιδιά κι Εφήβους.