ΗΡΘΕ Ο ΛΑΖΑΡΟΣ ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΒΑΓΙΑ ΗΡΘΕ Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΟΥ ΤΡΩΝ’ ΤΑ ΨΑΡΙΑ!

Τα ανίψια μου από τη Νορβηγία έρχονται στην Αθήνα την Κυριακή των Βαΐων. Είναι πολύ μικρά ακόμα για να ξέρουν ότι την ημέρα αυτή, τόσο στην Ανατολική όσο και στη Δυτική Εκκλησία, γιορτάζουμε την πανηγυρική είσοδο του  Ιησού Χριστού στην Ιερουσαλήμ και – παρά το γεγονός ότι είναι Σαρακοστή-  λόγω της σπουδαιότητας της γιορτής τρώμε ψάρι . Δεν είναι όμως καθόλου μικρά για να χαρούν το οικογενειακό τραπέζι και να γευτούν το ψάρι που θα ετοιμάσουμε για να τους υποδεχτούμε! Στη Νορβηγία το διαιτολόγιο των παιδιών περιλαμβάνει ψάρι , κυρίως σολομό και  ασφαλώς όχι σολομό  ιχθυοτροφείου, γιατί ο συγκεκριμένος  έχει έλλειψη βιταμίνης D  και συχνά είναι μολυσμένος  από καρκινογόνα χημικά, PCBs, επιβραδυντές φλόγας, φυτοφάρμακα και αντιβιοτικά. Επιπλέον  κατέχει  την πέμπτη θέση στη λίστα με τα τρόφιμα που έχουν το υψηλότερο ενεργειακό αποτύπωμα – μετά το αρνίσιο και το μοσχαρίσιο κρέας, το τυρί και το χοιρινό!

Σολομό από τα  φιόρδ τρώνε τα παιδιά στη Νορβηγία λοιπόν, ψάρι πλούσιο σε ω-3 λιπαρά –με αρκετή προσοχή και σε λογική συχνότητα- διότι το συγκεκριμένο ψάρι , μαζί με τον ξιφία έχει ενοχοποιηθεί και στις βόρειες χώρες για υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων τοξικών μετάλλων, ουσιών που συσσωρεύονται εύκολα και εκκρίνονται πάρα πολύ δύσκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, γεγονός που κάνει την τοξική τους δράση αθροιστική.
Για το δικό μας ελληνικό τραπέζι  όμως, αν και από αναλύσεις του ΕΙΔ φάνηκε ότι όλα τα δείγματα  σολομού που ελέχθησαν στην Ελληνική αγορά ήταν εντός «ορίων ασφαλείας» σε κάδμιο, υδράργυρο και μόλυβδο, δεν θα επιλέξουμε σολομό! Στο τραπέζι μας των Βαΐων θα φάμε κάτι «διαφορετικό», ένα είδος ψαριών που ανακάλυψα όταν, λίγο σαν γιατρός και λίγο σαν οικοδέσποινα ,ξεκίνησα να ψάχνω.

Θα φάμε  «Ανέμελα ψάρια» !

Τον Γιώργο και την Γιώτα δεν τους ήξερα. Ούτε και την Bioslagoon με τα «ανέμελα» ψάρια της! Η Γιώτα Σωτηροπούλου, βιολόγος , ειδική στον τομέα παραγωγής αλιευμάτων και ποιότητας τροφίμων και ο Γιώργος Πετσάλης , γεωπόνος –ζωοτέχνης, με τη Βιοχημεία σαν κύριο γνωστικό του αντικείμενο δημιούργησαν την Bio.S, όπου , όπως λένε οι ίδιοι «Στην Bio.S δεν αγοράζετε ψάρια, αλλά μια φιλοσοφία διατροφής και ζωής». Ο Γιώργος και η Γιώτα δημιούργησαν την εταιρεία Bio.S και εκτρέφουν ψάρια
που ζουν σε φυσικό οικοσύστημα κυνηγώντας την τροφή τους -χωρίς αντιβιοτικά- στα καθαρά νερά του Ευβοϊκού.

Ψάρια ελευθέρας βοσκής δηλαδή; Ναι κάτι τέτοιο!

Οι δυο επιστήμονες και οι συνεργάτες τους δημιούργησαν έναν ασφαλή χώρο, το Βioslagoon, όπου  τα ψάρια  ταΐζονται από ανθρώπινο χέρι μόνο το πρωί με τροφή βγαλμένη από την θάλασσα, η οποία  «περιέχει μόνο ιχθυάλευρα και γαριδάλευρα καθόλου σόγια, παρά μόνο λίγη γλουτένη σιτηρών για να δέσει το σύμπηκτο. Την υπόλοιπη μέρα τα ψάρια συμπεριφέρονται σαν να βρίσκονταν στον φυσικό τους χώρο· κυνηγούν την τροφή τους –όπως θα έκαναν και στην θάλασσα-κολυμπούν, ερωτοτροπούν και γεννάνε! Κι έτσι είναι ψάρια υγιή – χωρίς αντιβιοτικά-, με λευκή και σφιχτή σάρκα, με ισορροπημένη λιπαρότητα όπως εκείνα του φυσικού πληθυσμού! Οι παραγγελίες γίνονται τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου  στο  www.bioslagoon.com/shop.php  και η παράδοση γίνεται στο σπίτι μέσα σε 48 ώρες από την αλίευση. Οι τιμές είναι λογικές και την περασμένη εβδομάδα, έκανα δοκιμαστικά την πρώτη μου παραγγελία.

ΤΣΙΠΟΥΡΑ  φυσικής εκτροφής! Ήρθε στο σπίτι την επόμενη μέρα της αλίευσης καθαρισμένη, χωρίς να μυρίζει ψαρίλα ( αυτό για τους πιο «δύσκολους» ) και… καταναλώσαμε  «πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, πλούσια σε βιταμίνη D με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά»,  πραγματικά ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ !

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στο www.bioslagoon.com .

Η  παραγγελία μου για την Κυριακή των Βαΐων θα είναι ανέμελο ΛΑΥΡΑΚΙ  και ο τρόπος μαγειρέματος για το τραπέζι μας ο αγαπημένος μου! Μπορεί να μην καταφέρω να βάλω πάνω στο τραπέζι το μικρό ασημένιο σφυράκι και το κομψό καλέμι ( ναι ! ) με το οποίο  συνόδευαν το ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΤΟ ΑΛΑΤΙ οι κυρίες  στα αριστοκρατικά yali (παραλιακά κτίσματα ) του Βοσπόρου, αλλά σίγουρα το «χτισμένο» λαυράκι , η προσπάθεια να το «αποκαλύψουμε» και η γευστική δοκιμή θα είναι μια μικρή τελετουργία , που θα ευχαριστήσει όλες τις αισθήσεις  και θα κάνει τα παιδιά μας  να βιώσουν την παράδοση της Κυριακής των Βαΐων  με έναν μοναδικό και υπέροχο τρόπο!

 

Έρρικα Παπαβενετίου
Γενικός Οικογενειακός Ιατρός
Διατροφολόγος – Ομοιοπαθητικός
Msc Προαγωγής της Υγείας
Συγγραφέας των βιβλίων: ” Φράουλες, Βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι” και ” Η Γιασεμή κι οι Τρομάρες” , Εκδόσεις Λιβάνη