Διατροφική αξία

 

Τα προϊόντα με ύψηλή διατροφική αξία είναι σίγουρο ότι  στις μέρες μας προκαλούν ενδιαφέρον στο αγοραστικό κοινό που ασχολείται με τον υγιεινό τρόπο ζωής.

Οι πρωτεϊνες αποτελούν σοβαρό κομμάτι της διατροφής αλλά έχουν χάσει την αξία τους εξαιτίας του μαζικού τρόπου παραγωγής που ακολουθεί η βιομηχανία τροφίμων. Τα ψάρια και τα θαλασσινά έβρισκαν και βρίσκουν οπαδούς τους ανθρώπους που φροντίζουν τη φυσική τους κατάσταση εξαιτίας της καθορότητας του θαλασσινού περιβάλλοντος αλλά και των εξαιρετικών Ω3 λιπαρών

Εκεί λοιπόν βρίσκεται και η ανωτερότητα των ψαριών της Bio.s!

 Στο προφίλ των λιπαρών το οποίο ακολουθεί αυτό του αντίστοιχου ελεύθερου Πληθυσμού

 Στην λευκή και σφιχτή σάρκα τους που είναι εφάμιλλη  των πελαγίσιων

 Στην διατήρηση της φρεσκάδας  εξαιτίας του Φυσικού τρόπου εκτροφής

 Στη τροφή που παρέχουμε στα ψάρια και που παράγεται με δικές μας προδιαγραφές και ελέγχους στα καλύτερα και πιστοποιημένα Ελληνικά εργοστάσια παραγωγής Τροφών χωρίς προσθήκη αντιβιοτικών σόγιας και Υποπροϊόντων σφαγείων ,δίνοντας με αυτό τον τρόπο την μεγαλύτερη ασφάλεια και ποιότητα στον καταναλωτή

Τι είναι τα διάσημα Ω3;
Τα ω-3 είναι λιπαρά οξέα που ανήκουν στα «καλά» πολυακόρεστα λιπαρά και χωρίζονται σε 2 κατηγορίες:
➜ Στο α-λινολενικό οξύ (ALA), που το βρίσκουμε σε φυτικά τρόφιμα, όπως ο λιναρόσπορος και το μπρόκολο.
➜ Στο εικοσιπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δεκασοεξανοϊκό οξύ (DHA), που περιέχονται σε ψάρια και θαλασσινά.
Η διαφορά μεταξύ τους είναι ότι τα EPA και DHA ο οργανισμός μας τα προσλαμβάνει έτοιμα από τις τροφές που τα περιέχουν, ενώ το α-λινολενικό οξύ (ALA) μετατρέπεται σε EPA και DHA μέσα στο σώμα μας.

Περιεκτικότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα ανά 100 γραμμάρια τροφής

 • τα καρύδια 15,5 γραμμάρια
 • ο κολιός περιέχει 5,3 γραμμάρια
 • το λυθρίνι 5,1 γραμμάρια
 • η κουτσομούρα 3,9 γραμμάρια
 • η τσιπούρα 2,1 γραμμάρια
 • η γόπα 2,1 γραμμάρια
 • ο μπακαλιάρος 2 γραμμάρια
 • το φαγκρί 1,4 γραμμάρια
 • το μπαρμπούνι 1,2 γραμμάρια
 • τα σαλιγκάρια 0,25 γραμμάρια
 • η γλιστρίδα 0,15 γραμμάρια

Σημειωτέο ότι οι ημερήσιες ανάγκες σε ω-3 λιπαρά οξέα είναι 1 ως 2 γραμμάρια. Επομένως οι ημερήσιες ανάγκες καλύπτονται με μία μερίδα τσιπούρας, γόπας ή μπακαλιάρου ποσότητας 100 γραμμαρίων.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντική η επάρκειά τους στον ανθρώπινο οργανισμό;

Τα ω-3 λιπαρά οξέα είναι σημαντικά συστατικά στις μεμβράνες των κυττάρων, πρόδρομες ενώσεις πολλών ουσιών όπως των εικοσανοειδών (ανήκουν στις πιο ισχυρές ορμόνες). Τα ω-3 έχουν θετική επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία καθώς εμπλέκονται στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αυξάνουν τη ρευστότητα του αίματος, τη διαστολή των αγγείων και έχουν ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Κάποιες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να παίζουν ρόλο στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας (συχνότερη αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων). Μελέτες διερευνούν το ρόλο των ω-3 στο ανοσοποιητικό και υποδεικνύουν θετική επίδραση στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το λύκο και τις νεφρικές παθήσεις. Μελέτες στην Καλιφόρνια βρίσκονται σε εξέλιξη μελετούν τον ρόλο τους στην πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου (παχέος εντέρου και προστάτη). Το DHA είναι συστατικό του λίπους του εγκεφάλου, είναι απαραίτητο για την κατασκευή του νευρικού ιστού, βοηθάει τις λειτουργίες του κεντρικού νευρικού συστήματος εξαιτίας αυτών βοηθά στη μνήμη, την κατάθλιψη και την ικανότητα συγκέντρωσης. Έλλειψη του συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου Alzheimer.

Επισης,

 1. Προστασία της καρδιάς. Έρευνα επιστημόνων από το τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Aalborg της Δανίας, η οποία δημοσιεύτηκε το 2010, έδειξε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν πολλά ψάρια πλούσια σε ω-3 λιπαρά οξέα είχαν 27% λιγότερες πιθανότητες εκδήλωσης εμφράγματος
 1. Ρύθμιση της πίεσης. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται ότι σχετίζονται και με την αρτηριακή πίεση. Αποτελέσματα της «Διεθνούς Μελέτης για τα Μακρο- και Μικροθρεπτικά Συστατικά και την Υπέρταση», όπου εκτιμήθηκε η διατροφική πρόσληψη ω-3 λιπαρών και η αρτηριακή πίεση 4.680 ανδρών και γυναικών, ηλικίας 40-59 ετών, έδειξαν πως άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερες ποσότητες των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων από τον μέσο όρο εμφάνισαν μείωση κατά περίπου 0,5 mmHg τόσο στη συστολική όσο και στη διαστολική πίεση.
 2. Βελτίωση λιπιδαιμικού προφίλ. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των τριγλυκεριδίων στο αίμα μέχρι και 25% σε υγιή άτομα και μέχρι 50% σε άτομα με υπερτριγλυκεριδαιμία.
 3.  Καλύτερηδιάθεση. Τα ω-3 λιπαρά οξέα αποτελούν βασικό δομικό συστατικό των νευρικών κυττάρων, οπότε συσχετίζονται και με την εγκεφαλική λειτουργία. Σύμφωνα με έρευνα, τα ω-3 από ιχθυέλαια φαίνεται ότι μπορούν να καθυστερήσουν τη μείωση της γνωσιακής λειτουργίας που παρουσιάζεται σε ηλικιωμένους, ενώ πρόσφατη μετα-ανάλυση έδειξε ότι η πρόσληψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων δρα ευεργετικά ενάντια στα συμπτώματα της κατάθλιψης.
 4. Αντικαρκινική δράση. Έρευνες αποδίδουν και αντικαρκινικές ιδιότητες στα ω-3 λιπαρά οξέα, συνδέοντας τη συστηματική τους κατανάλωση με προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μετα-ανάλυση από το τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου McGill στο Montreal του Καναδά, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ω-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν 63% μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη.
 5. Μείωση του πόνου και των φλεγμονών. Επιπλέον, η λήψη των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων έχει συσχετιστεί σε αρκετές μελέτες και με μείωση συμπτωμάτων σε καταστάσεις φλεγμονής, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, αλλά και μείωση του πόνου σε φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου και σε περιπτώσεις δυσμηνόρροιας

 

Tο κείμενο επιμελήθηκε ο Διαιτολόγος Ντομαζίνας Νικόλαος Συνεργάτης του Διαιτιλογικού γραφείου MR. http://www.rimiki.gr/