Τσιπούρα πελαγίσια – διβαρίσια – ιχθυοτροφείου ή φυσικής εκτροφής

dibari

  • Τι προσφέρει η αγορά

Στην αγορά σήμερα συναντάμε σε αφθονία τσιπούρες ιχθυοτροφείου 300-400gr, σπάνια πελαγίσιες του ιδίου μεγέθους και εποχικά από Οκτώβρη έως Ιανουάριο βρίσκονται διβαρίσιες από τις λιμνοθάλασσες Μεσολογγίου και Αιτωλικού. Σε κάποια μεγάλα Σούπερ Μάρκετ υπάρχουν και Βιολογικές τσιπούρες εκτροφής στο μέγεθος 400-600gr.
Τα τελευταία τρία χρόνια μια νέα εταιρεία στον τομέα της ιχθυοκαλλιέργειας,  η Bio.s , εκμεταλλευόμενη τη γνώση της στην παραγωγή και στην τεχνολογία τροφίμων εισήγαγε στη αγορά ένα νέο προϊόν: την τσιπούρα φυσικής εκτροφής Βio.s.

  • Ένα είδος, διαφορετικές γεύσεις

Πελαγίσια, διβαρίσια, ιχθυοτροφείου Vs φυσικής εκτροφής.Η πελαγίσια για χρόνια θεωρείται βασίλισσα των πελαγίσιων ψαριών και το δικαιούται μια που έχει και στέμμα, το χρυσό της “φρύδι” αυτό που της έδωσε το λατινικό της όνομα Sparus Aurata. Tο χρώμα της είναι ανοιχτό γκρι με πιο σκούρα ράχη, μακρύ και λεπτό σώμα, λευκή και σφιχτή σάρκα. Σπάνια βρίσκονται στην αγορά μεγάλα ψάρια πάνω από κιλό και η τιμή της είναι 30-35 ευρώ το κιλό.

Η διβαρίσια έχει μεγαλύτερη ποικιλία μεγεθών, χρώματα ανάλογα της πελαγίσιας καθώς επίσης λευκή σάρκα. Δεν μπορούμε να την προμηθευτούμε όλες τις εποχές του χρόνου και δεν έχει σταθερότητα στα γευστικά χαρακτηριστικά  μια που μυρίζει <βούρκο> συχνά ανάλογα τη φορά του ανέμου. Εξαιτίας της υπεραλίευσης των διβαριών ψαρεύεται συνήθως σε μικρό μέγεθος, έως 250gr (λίγδες). Η τιμή της τότε ανέρχεται στα 15-20 ευρώ το κιλό

Τη μεγαλύτερη προσφορά στην αγορά έχει η τσιπούρα ιχθυοτροφείου με μονότονο γκρι χρώμα χωρίς το χρυσό και χωρίς λέπια. Ψάρι ιδιαίτερα λιπαρό, γιατί η διατροφή του στηρίζεται σε λιπαρές ιχθυοτροφές. Αντίθετα από ότι πιστεύει η πλειοψηφία των καταναλωτών, η τροφή της τσιπούρας ιχθυοτροφείου δεν περιέχει ιχθυάλευρα (προϊόν και ποιοτικό και ακριβό) αλλά σογιάλευρα και σογιέλαια. Σάρκα της είναι μαλακή και το χρώματά της σε αποχρώσεις του γκρίζου. Τιμή κιλού 8-10 ευρώ.

Στην ποικιλία της κλασικής τσιπούρας ιχθυοτροφείου, προστέθηκε τα τελευταία 15 χρόνια και η βιολογική  τσιπούρα ιχθυοτροφείου, ψάρι χρωματικά ίδιο με αυτό του ιχθυοτροφείου, με ελαφρώς πιο λευκή σάρκα. Ψάρι αρκετά λιπαρό επίσης. Τα συστατικά της φυτικής τροφής του -δυστυχώς πάλι σόγια- είναι βιολογικά.Τα ιχθυάλευρα αυτής της εκτροφής (που θα μπορούσε να είναι ποιοτική) είναι υποπροϊόντα ανθρώπινης χρήσης (βλ. σφαγεία…) Διατίθεται στην αγορά κυρίως στα 400-600gr μετά από 24 μήνες εκτροφής, στην τιμή 17,70 ευρώ το κιλό. 

Οι τσιπούρες Φυσικής Εκτροφής μεγαλώνουν σε lagoon(φυσικό οικοσύστημα) έχουν έντονα χρυσό φρύδι και κόκκινο μάγουλο, λέπια και δόντια (τα ασκούν σπάζοντας όστρακα και καβουράκια) λίγο πιο σκούρο ασημί χρώμα από την πελαγίσια, ψαλιδωτή ουρά και ραχιαίο πτερύγιο.Είναι φυσιολογικά λιπαρές με λευκή-σφιχτή σάρκα. Ψαρεύονται μετά από 36 μήνες εκτροφής δεν έχουν έρθει σε επαφή με αντιβιοτικά και δεν ξέρουν τι θα πει σόγια και στρες(ανέμελα). Η ποιότητά τους είναι σταθερή (εκτός από την μετά τη γέννα εποχή), ζουν σε ελεγχόμενο περιβάλλον και λαμβάνουν ποιοτική τροφή.

Διατίθενται σε μέγεθος 800- 1000gr το κιλό, στην  τιμή 16,95ευρώ το κιλό.  (πλέον μεταφορικών). Φιλετάρονται (εάν ζητηθεί)  και το ατού τους είναι η απόλυτη φρεσκάδα.Παράδοση έως 24 ώρες από το ψάρεμά τους.

Τσιπούρα Bio.s = Value for money